El BLOC enceta el procés per recuperar el Salido

Ja hi ha data. La rehabilitació de l’Heretat del Salido començarà  a finals del primer semestre del 2010 i suposarà una inversió global de 550.000€ (83 milions pessetes), dels quals 450.000€ es destinaran a actuar a la casa i a reconvertir-la en un alberg, i la resta serviran per adequar els terrenys del voltant de la vivenda i repoblar la parcel·la.

El finançament de rehabilitació de la casa ha estat inclòs al Pla de Suport a la Inversió Productiva als Municipis, el que suposa que la inversió serà sufragada per la Generaliat Valenciana. Segons el projecte, la part més antiga de l’edifici i amb major valor arquitectònic serà conservada i restaurada.  L’annex més nou, que patia un avançat estat de deteriorament, serà enderrocat i edificat de nova planta.

El futur alberg tindrà una capacitat per a 32 persones, la meitat ubicades en llits i la resta en sacs de dormir en una gran sala que s’habilitarà a la segona planta de l’edifici antic. Este tindrà a la planta baixa una gran sala d’estar i oci. A la primera planta dues habitacions amb el seus corresponents lavabos, i a la planta segona una gran sala diàfana amb parquet, i amb terrasses cobertes a cada costat. La teulada d’esta part de  l’edifici continuarà sent a quatre aigües.

Pel que fa a l’ala de l’edifici que es construirà de nou de tindrà només una altura, estarà connectada amb la construcció original i reproduirà l’estructura original, amb el pati interior. A més el projecte inclou tornar a alçar la torre vigia a la que s’accedirà per una escala de caragol.  A la planta baixa d’esta part de l’alberg es crearà una cuina, un menjador i lavabos, als quals es podrà accedir des de l’exterior. A la primera planta s’habilitaran dutxes, un despatx i diverses habitacions polivalents.

Segons ha comentat Ruth Martínez, regidora de Medi Ambient i tinent d’alcalde del BLOC, les façanes que confronten amb el barranc seran de pedra seca. “El projecte que s’ha dissenyat intenta conservar al màxim l’estètica original de l’heretat. De fet, per a plantejar la part que s’alçarà de nova planta s’ha estat consultat material fotogràfic antic, per tal de ser el més fidels possibles a la construcció original. Des de l’equip de govern i en especial des de l’alcaldia pensem que la rehabilitació del Salido era una projecte molt esperat per a la gent que viu a l’Olleria i que estima el seu patrimoni, i per tant és una gran satisfacció haver aconseguit que esta idea, este desig col·lectiu,  passe en breu a ser una la realitat”.

Àrea recreativa

L’entorn de la casa del Salido també rebrà una bona llavada de cara amb el projecte que durà a terme l’Ajuntament de l’Olleria en col·laboració amb l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. L’actuació ha estat integrada a un programa de recuperació d’espais degradats i suposarà la repoblació de la parcel·la del Salido amb espècies autòctones. A les immediacions de l’edifici s’habilitaran uns paelleros, s’instal·laran taules i bancs de pedra, així com papereres. A esta àrea recreativa també es delimitarà una zona per a l’acampada lliure. La intervenció té un cost global de 100.000€ i la Diputació en finançarà el 60%.

L’alcalde de l’Olleria, Julià Engo, ha explicat que l’actuació  a la casa permetrà la recuperació d’un bé patrimonial que s’havia deixat degradar durant els 14 anys que ja feia que era propietat municipal.  La intervenció a la parcel·la suposarà una acció de recuperació d’una zona d’alt valor mediambiental, però molt deteriorada a conseqüència d’un incendi forestal. “En definitiva passarem a disposar d’una àrea on s’integrarà l’oferta d’allotjament rural, amb espais per al descans i el lleure. Cal recordar que el Salido és una zona de pas, tant de rutes senderistes com d’itineraris amb bicicletes de muntanya”. I ha afegit que “des del BLOC entenem que la recuperació d’esta heretat suposa la posada en valor del patromini inmobiliari del poble de l’Olleria i del patrimoni natural de la nostra ciutat per que la ciutadania puga gaudir d’un bé públic que porta més de 26 anys degradant-se, sense que ningú hi faça res“.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s